Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - از زلزله 5.2 ريشتري ملارد تهران، بيش از دو و نيم ماه گذشته است، مردم تهران و کرج و مناطق اطراف محل وقوع زلزله به خوبي اين زمين لرزه و مسائل و مشکلات بعدي آن را به ياد دارند.

هنوز مدت زمان زيادي از آن حادثه نگذشته است و چهارشنبه شب ساعت 23 و 27 دقيقه روز 29 آذر ماه زلزله رخ داد. اين زلزله استان هاي تهران و البرز را لرزاند و همچنين در استان هاي قم، قزوين، مرکزي و گيلان نيز احساس شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


مرکز زلزله در فاصله 3 کيلومتري ملارد، 7 کيلومتري مشکين دشت و 10 کيلومتري شهريار قرار مي گيرد و بنا به گزارش مرکز لرزه نگاري موسسه ژئوفيزيک عمق آن حدود 15 کيلومتر بوده است.
يک هفته بعد از آن زلزله، پس لرزه اي با بزرگي 4.2 ريشترر در حوالي نيمه شب مورخه 6 دي ماه 1396، در ناحيه ملارد اتفاق افتاد که بزرگترين پس لرزه از حدود 20 پس لرزه زلزله ملارد است.
بر طبق برخي گفته ها، بر اثر استرس ناشي از اين زلزله و پس لرزه 4.2 ريشتري آن، حادثه فوتي هم گزارش شده است. در برخي مناطق ترک خوردگي هاي خفيفي در ديوار ساختمان ها بوقوع مي پيوندد. زلزله 5.2 ملارد موجب اضطراب و دلهره عمومي ساکنين مناطق اطراف بويژه در تهران و کرج گرديد.
بعد از اين زلزله، شايعات متعددي مبني بر پديده غير مرتبط هارپ و علت زلزله ناشي از آن در سطح جامعه رواج يافت. پيش بيني کنندگان زلزله ها که جو را مناسب مي ديدند، ديگر بار شروع به پيش بيني انواع زلزله هاي محتمل در منطقه کردند. جلسات زيادي در استانداري و شهرداري و وزارت کشور و تا سطوح بالاتر حکومت، برگزار گرديد. کارشناسان نظرات متفاوتي را در خصوص احتمال وقوع زلزله آتي بيان کردند. مي شود گفت که عمده ترين واکنش در برابر زلزله 5.2 ملارد، بيرون آمدن اکثريت مردم به بيرون از خانه ها و ماندن در بيرون تا صبح فرداي شب حادثه بود. با توجه به تاريخ وقوع زلزله که واپسين روزهاي پاييز 1396 بوده و دماي شب هنگام منطقه کرج و تهران، پايين و سرد بوده است، شکل بيرون آمدن مردم از خانه ها، استفاده از خودروهاي شخصي و اغلب ماندن در داخل خودروي روشن تا صبحگاه روز 30 ام آذرماه 1396 بود.
مطابق معمول، با توجه به سردي هوا و بروز پديده اينورژن، هواي تهران در زمان رخداد زلزله (و چند روز قبل و بعد زلزله)، به شدت آلوده و مدارس هم به همين دليل تعطيل اعلام مي گرديد. بنا به گفته مسئولين شرکت پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي از ساعت وقوع زلزله تا 12 ظهر روز بعد از زلزله، حدود 15 ميليون ليتر بنزين توزيع گرديد که مصرف بيش از حد بنزين و ساير سوخت ها، آلودگي هواي تهران و کرج را بمراتب بيشتر کرد.
** مشکل اصلي در درس هاي زلزله هاي ايران
نگارنده اين سطور بعنوان فردي که از زلزله 1369 رودبار تا الان بيش از 20 گزارش زلزله به اتفاق همکاران به نگارش در آورده است و بطور مدام رخداد زمين لرزه هاي ايران را رصد کرده است، معتقد است که اصلي ترين مشکل ما در يادگيري درس زلزله، رفتار بشدت نوساني مديران و مسئولان و مردم است. مردم و رسانه ها، البته همانند ساير کشورها، با رخداد حادثه اي تاثيرگذار، اوج توجهات را به حادثه رخ داده نشان مي دهند، فضاي مجازي و غير مجازي، لبريز مي شود از اخبار درست و غير واقعي مرتبط با زلزله و البته پس از گذشت چند روز موضوع کاملا کنار گذاشته شده و فراموش مي شود.
رفتار نوساني که اغلب با هيجانات و توجهات اغراق آميز به زلزله هاي رخ داده همراه است، متاسفانه بدليل دامنه بزرگ آن، نمي توانند، ماندگاري بالايي را داشته باشند، رفتارهاي هيجاني و اغراق آميز، انرژي بالايي را مي طلبد که بطور معمول در حد چند روز عمر دارند و نکته منفي اين منش و رفتار خاص در اين است که بعد از گذشت چند روز، ديگر حداقل توجهات را نيز به تکاليف و وظايف، چه در امر آموزش و يا اقدامات پيشگيرانه نشان نمي دهيم. از آنجا که در کشور ما، عمده توجهات در مديريت بحران، مديريت بر افکار عمومي، رسانه ها، فضاي مجازي و نشان دادن واکنش هاي انفعالي به اخبار و گفته ها پيرامون حادثه و مديريت بحران حادثه است، با فروکش کردن تب زلزله در جامعه، در رسانه ها و شبکه هاي مجازي، که ناشي از افت محسوس حساسيت افکار عمومي به رخداد زلزله بوده، مديريت بحران و نهادهاي مرتبط و مسئول نيز به استمرار اقدامات متعدد و ضروري لازم علاقمندي نشان نداده و موضوع معمولا از دستور کار خارج مي شود. ما چنين رفتارهايي را به وضوح در زلزله کرمانشاه و ملارد نظاره گر بوده ايم. به ياد مي آوريم که در روزهاي اول زلزله کرمانشاه، چه موجي از کمک هاي مردمي به راه افتاد، و الان؟، انگار حادثه زلزله کرمانشاه تمام شده است. نه اينطور نيست!، مردم سرپل و روستاهاي اطراف بشدت به رسيدگي مستمر نياز دارند و بخصوص در اين روزهاي پاياني سال و نزديک شدن عيد نوروز، قطعا کمک هاي مردم و مسئولين مي تواند بطور موثري از آلام اين مردم عزيز بکاهد.
بنابراين به جرات مي تواند گفت که عمده ترين مشکلي که موجب مي شود درس هاي زلزله ها را در ايران خوب ياد نگيريم و يا درس هاي آموخته شده را خيلي زود به بوته فراموشي بسپاريم، رفتار نوساني در سطح مديريتي، مردم و رسانه هاست. در روزهاي اول زلزله، حجم توجهات و کمک ها و اقدمات قابل ملاحظه و اعجاب آور، چند روز و يا چند هفته پس از زلزله، موضوع از کانون توجهات کنار گذاشته مي شود.
** درس هاي زلزله ملارد تهران
يکي از خوش شانسي هاي بزرگ در کشور در ارتباط با رخداد زلزله ها اين بوده است که خوشبختانه، در چند 10 سال گذشته، در مجاورت و يا در محدوده شهرهاي بزرگ زلزله مهيبي رخ نداده است. تصور اينکه زلزله 7.3 ازگله کرمانشاه، در محدوده شهري کرمانشاه رخ دهد، تصور بسيار نگران کننده اي است.
تصور اينکه گسل شمال تهران در تهران، گسل شمال تبريز در تبريز و يا گسل جنوب مشهد در مشهد فعال شود و زلزله اي سترگ را موجب شوند، حجم خسارت ها و تلفات جاني ناشي از چنين زمين لرزه هايي خوفناک و تکان دهنده است. همجواري با گسل ها، ساخت و ساز در حريم گسل ها، بافت هاي فرسوده با تمرکزبالاي جمعيتي در کلانشهرها، نشان مي دهد که ما ميراث دار وضعيت مطلوبي از نظر ريسک زلزله نبوده و به شدت آسيب پذير هستيم.
زلزله ملارد درنزديکي تهران و کرج رخ داد و براي مديريت بحران کشور، يک مانور واقعي بود که با بزرگنمايي رخدادها و رفتارهاي پس از زلزله ملارد، مي توانند نقاط ضعف و قوت ها را دريابند. در اين نوشتار عمده توجه و تمرکز، مردم و افکار عمومي است، و از اين منظر، مواردي که به عنوان سرفصل هاي درس زلزله ملارد قابل ارائه باشد، ذکر مي گردد که اميد است منجر به نتيجه شود.
1- درس اول: عدم اعتماد به ساختمان ها و لزوم اقدامات لازم براي جلب اعتماد عمومي
مهمترين درس زلزله ملارد تهران، که در رفتار عموم مردم نيز جلوه گر و نمايان شد، عدم اعتماد عمومي به کيفيت ساختمان ها بود. نگارنده اين سطور نيز بعنوان فرد مرتبط با زلزله و آشنا با موضوعات مهندسي زلزله، به خانواده خود نيز توصيه نمود که تا چند ساعتي در بيرون از ساختمان و در فضاي باز مانند پارک ها بمانند. علت اصلي چنين عکس العملي، عدم اعتماد به کيفيت اجرا و ساخت ساختمان هاي مسکوني و نيز مصالح و بتن و فولاد بکاربرده شده در آنهاست. وقتي که سازه ي ساختمان بيمارستان نوسازي در اسلام آباد غرب، که علي الاصول بايد ضوابط و مقررات محاسبه، ساخت و نظارت بسيار سختگيرانه تري نسبت به ساختمان هاي مسکوني داشته باشد، با شتاب زلزله حدود 0.1 شتاب ثقل ( که حدود يک سوم شتاب زلزله مبناي طراحي در شهر اسلام آباد غرب بوده است) بطور جدي آسيب مي بيند، وقتي که کيفيت بتن در خرابي ساختمان هاي مسکن مهر اسلام آباد غرب نقش اساسي داشته و کنترل خاصي در اين زمينه ها نيز وجود نداشته است، طبعا عموم مردم حق دارند که به ساختمان هاي مسکوني که از تيپ هاي مختلف بنائي و اسکلت دار، طاق ضربي و مصالح خشت و سيمان و بلوک هستند، اعتماد نکرده و بيرون آمدن در سرما و داخل خودرو ماندن را به استراحت در منزل خود ترجيح دهند. اينجانب در روزهاي اول زلزله، با تعداد از مردم آشنا شدم که تا چند روز داخل ماشين مي خوابيدند و بايد قبول کرد که اين قبيل از عملکردها، گواه ناميموني براي نهادهاي مديريتي، نظارتي و اجراء ساختمان در کشور است. درسي که لازم است دوباره مسئولين امر و بويژه عموم مردم و رسانه ها به آن توجه کنيم و ياد بگيريم ( و بنظر مي رسد که تاکنون ياد نگرفته ايم) اين است که سيستم طراحي، نظارت و اجراي ساختمان ها بايد چنان کارآمد و مسئوليت پذير و پاسخگو باشند که موجبات اعتماد عمومي به کيفيت ساختمان ها و مقاومت آنها در برابر زلزله را موجب شوند. بايد به ساختمان ها ( و حداقل به ساختمان هايي که منبعد ساخته مي شوند)، گواهينامه هاي کيفيت و فني داده شود، وجود سيستم کنترل و پايش ساختمان چه در مراحل ساخت و چه در مرحله نگهداري، امر اجتناب ناپذير و نياز ضروري کشور است. مسلما مردم به استناد گواهينامه ها و يا شناسنامه هاي فني و کيفيت ساختمان، به کيفيت ساختمان ها و منازل مسکوني خود اعتماد خواهند کرد.
2- آموزش هاي عمومي در خصوص زلزله
زلزله ملارد درس مهمي ديگري که داد، اهميت آموزش عمومي، آموزش رفتارهاي صحيح مردم در حين وقوع زلزله و پس از آن بود. در رفتارها و در سوال و جواب هاي مردم، مي شد متوجه شد که مردم تا چه اندازه نياز دارند که آموزش هاي اوليه و ضروري را در اين خصوص ببينند. موضوعي که متاسفانه از طرف نهادهاي مسئول، بطور جدي دنبال نشده است. در همين اوان زلزله ملارد، با توجه به گسترش وسيع فضاي مجازي، البته در برخي موارد، مطالب و نکات آموزشي خوبي به اطلاع مردم رسانده شد که مي شود گفت يکي از نکات مثبت درس زلزله ملارد تهران، هم همين بود. در آموزش هاي مردمي، مهم است که عموم مردم حالت هوشياري و آمادگي لازم مستمر و هميشگي را مورد توجه قرار دهند.
بايد به همگان توضيح داده شود که سرزمين ما، گستره اي است لرزه خيز که گاه به گاه زلزله هاي بزرگ و مخرب در آن رخ مي دهد و لازم است که هم در ساختمان سازي ها و هم در آمادگي هاي عمومي و پيش از وقوع، اين وضعيت بطور جد مورد توجه قرار گيرد. تجربه نشان مي دهد که عموم مردم ايران به اقلام اطلاعاتي بصري و گفتاري بيش از اطلاعات نوشتاري اقبال نشان مي دهند و لذا لازم است که درس هاي ساده و آموزش هاي عمومي از صدا و سيما و بويژه از سيما پخش شود. همزمان کليپ هاي کم حجم، جهت پخش در شبکه هاي مجازي اجتماعي، در گروه هاي مختلف، در پيام رسان ها و مواردي مانند آنها قرار گيرد تا به اطلاع عموم مردم برسد. بايد همه ما، اعم از مسئولين و مردم، ياد بگيريم که رخداد زلزله هاي بزرگ در کل پهنه ي ايران زمين، امر دائمي بوده و خواهد بود و ضرورت دارد تا آموزش هاي لازم در اين زمينه را ببينيم.
3- بازار شايعات
در زلزله ملارد نيز مشاهده کرديم که بازار شايعات در خصوص علت اين زمين لرزه و نيز پيش گوئي هاي زلزله هاي آتي داغ بود. در حال حاضر که تب زلزله فروکش کرده، بسيار مناسب است که عموم مردم و مسئولين بعنوان درس ديگر زلزله ملارد، توجه داشته باشند که رخداد زلزله، رخداد طبيعي و لازمه آن وجود تنش تکتونيکي در زيرزمين و در امتداد گسل هاست. پديده هارپ که ماهيتي الکترو مغناطيسي دارد، نمي تواند در عمق 10 يا 20 کيلومتري لايه هاي زمين، گسيختگي بطول 40 يا 50 کيلومتر ايجاد کند، اين امر ناشدني است. توجه نکردن به چنين شايعاتي و گوش کردن به حرف ها و سفارش هاي کارشناسان مرتبط، مي تواند از شيوع شايعات جلوگيري کند، شايعات رخداد زلزله هاي آتي نيز در زلزله ملارد، موجب شد که تعدادي از مردم نگران باشند، نگراني هاي بي مورد و مستمر، به سلامتي افراد جامعه و بويژه اقشار حساس به پديده زلزله و عوارض آن، مسلما لطمه مي زند و بايد مردم به اين نکته کليدي توجه کنند. توجه به درس هاي فرآموخته شده از زلزله ملارد بايد در همين زمان هاي آرام و دور از تب زلزله، توسط مردم صورت پذيرد. اگر واقعا در زمان زلزله نگران و پر از اضطراب مي شويم، آيا مناسبت ندارد که از همين الان آموزش هاي کاربردي رفتار صحيح مردمي در حين و پس از وقوع زلزله را فرا بگيريم؟.
4- پيشگوهاي زلزله
زلزله ملارد با توجه به اينکه تهران را لرزاند و با توجه به اينکه پس از زلزله کرمانشاه رخ مي داد، زلزله مهم و موثري بود، حجم انبوده داده و خبر و اطلاعاتي که از طريق فضاي مجازي منتقل شد، بي سابقه بود. گسترش فضاي مجازي و تشکيل گروه هاي متعدد مجازي اجتماعي که قابليت دسترسي بسيار مطلوبي از اطلاعات را براي اعضاء گرو ها و در فضاي مجازي فراهم مي سازد، تعداد از افراد اغلب غير متخصص را به صرافت انداخت که امر پيشگوئي زلزله و پيش بيني زلزله را راه بيندازند و با توجه به اقبال عموم مردم به شنيدن اخبار احتمال وقوع زلزله آتي، در جنب آن شايد تبليغاتي کرده و درآمد زائي کنند. پيشگوئي ها و پيش بيني هاي عجيب و غريبي صورت پذيرفت که شنيدنش الان، با توجه به فروکش کردن جو زلزله در کشور و در تهران و کرج، احتمال دارد بسيار موجب استهزاء قرار گيرد. مردم، الان که زلزله هاي متعدد و اغلب خرد لرزه ها در اطراف تهران بطور طبيعي رخ مي دهد، حتما متوجه شده اند که بسياري از موارد پيش بيني و پيشگوئي خلاف واقع بوده و اساسا افرادي که در زمينه زلزله و ژئوفيزيک متخصص هستند، هر گونه امکان پيش بيني زلزله را حداقل در شرايط کنوني، امکان ناپذير مي دانند. پس درس ديگري که ياد مي گيريم از زلزله ملارد، اين است که اطمينان داشته باشيم هرگونه ادعاي پيش بيني زلزله فاقد وجاهت علمي بوده و نبايد به آنها توجه شود.
5- پايش و مونيتورينگ دقيق گسل ها و خرد لرزه ها
زلزله ملارد، لزوم پايش و کنترل رفتار گسل ها، تغييرات در جابجائي آنها، تحرک و پويايي گسله ها را مورد تاکيد قرار داد. علاوه بر گسل ها، زلزله ملارد نشان داد که چقدر ضرورت دارد که تعداد ايستگاه هاي لرزه نگاري و شتابنگاري و برداشت هاي جي پي اس در تهران و در شعاع اطراف آن تا حدود 100 کيلومتر، به 4 تا 5 برابر تعداد کنوني برسد. اگر اين کار محقق شود قانع خواهيم شد که از زلزله ملارد درس هاي خوبي فراگرفته ايم.
---------------------------------------------------------------
- عضو هيات علمي مرکز تحقيقات راه، مسکن و شهرسازي
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۶۴۴۱۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وضعیت دسترسی به داروهای خاص/ افزایش مراکز دندانپزشکی دولتی

به گزارش خبرگزاری مهر، بهرام عین‌اللهی، از برنامه وزارت بهداشت برای گسترش مراکز دندانپزشکی دولتی خبر داد و گفت: در دولت سیزدهم تا کنون ۶۷ مرکز جدید دندانپزشکی در بخش دولتی ایجاد شده است.

وی با بیان اینکه تلاش ما فعالیت مراکز دندانپزشکی دولتی به صورت دو یا سه نوبته در طول شبانه روز است، افزود: یکی از راه‌های تقویت خدمات دندانپزشکی، افزایش تعداد مراکز و ساعات کاری آنها در بخش دولتی است و حتی به دنبال برون سپاری خدمات دندانپزشکی هستیم تا دندانپزشکان بتوانند با استفاده از امکانات بخش دولتی، خدمات مورد نیاز را با تعرفه دولتی به مردم ارائه کنند.

عین اللهی، حضور در بین مردم و دیدار چهره به چهره با آنها را از برنامه‌های وزارت بهداشت در دولت عنوان کرد و گفت: در سفرهای استانی رئیس جمهور، میز ارتباطات مردمی وزارت بهداشت برای رسیدگی به مشکلات مردم برپا شده و باعث آشنایی با مشکلات مردم و اتخاذ تصمیماتی برای مقابله با کاستی‌ها می‌شود.

وزیر بهداشت، عمده مشکل مردم در این منطقه از تهران را مربوط به بیمه اتباع بیگانه فاقد شناسه و دسترسی به برخی داروهای خاص دانست و افزود: در این منطقه داروخانه‌های زیادی فعال هستند؛ اما نیاز است که خدمات دارویی تقویت و داروخانه‌های مرجع همانند ۱۳ آبان از سوی دانشگاه علوم پزشکی ایران، راه اندازی شود. البته برخی از مشکلات مردم این منطقه مربوط به سایر دستگاه‌های اجرایی است که به آنها منعکس می‌شود.

عین اللهی همچنین در خصوص دسترسی به برخی داروهای بیماران خاص، گفت: داروها دو دسته‌اند؛ برخی از آنها جنبه درمانی و برخی دیگر جنبه نگهداری دارند. متأسفانه برخی بیماری‌های ژنتیکی، دارو و درمان مؤثری ندارند و داروهای آنها بیشتر جنبه نگهداری دارند. خوشبختانه شرکت‌های دانش بنیان داروهای مشابه خارجی را با کیفیت بالا تولید می‌کنند؛ اما برخی بیماران به استفاده از داروهای خارجی اصرار دارند که این موضوع، تخصصی و نیازمند نظرات پزشکان متخصص است اما آنچه مسلم است، نه تنها در کشور بلکه در بسیاری از کشورهای منطقه، تقاضا برای داروهای تولید شده در شرکت‌های دانش بنیان ایرانی وجود دارد.

کد خبر 6088810 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • بازدید میدانی رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از بنا‌های آسیب دیده زلزله ۹۶
  • پایان تورنمنت زیر ۱۲ سال فوتبال تهران برای شناسایی استعدادها
  • مهمترین پیشران تولید، مشارکت واقعی مردم است
  • افزایش مراکز دندانپزشکی دولتی
  • وزیر بهداشت: مراکز دندانپزشکی دولتی افزایش می‌یابد
  • مراکز دندانپزشکی دولتی در کشور افزایش می‌یابد
  • وزیر بهداشت خبر داد؛ افزایش مراکز دندانپزشکی دولتی
  • وضعیت دسترسی به داروهای خاص/ افزایش مراکز دندانپزشکی دولتی
  • دیدار وزیر بهداشت با ساکنان منطقه ۱۸ تهران
  • نقش توجه به پژوهش‌های علمی در مدیریت بلایای طبیعی بی‌بدیل است